gototopgototop
crete sitia top teft
sitia-guide text image top UK

Μακροχρόνιες έρευνες έχουν αποδείξει την ιδιαίτερη σημασία και την υψηλή διατροφική αξία της κρητικής κουζίνας και ειδικότερα των προϊόντων που παράγει η κρητική γη, όπως είναι το λάδι, το κρασί, το μέλι, τυριά, κρέατα, λαχανικά, χόρτα, αρωματικά φυτά κτλ. Η άριστη ποιότητα των προϊόντων αυτών οφείλεται στο κλίμα, στα εύφορα εδάφη αλλά και στη μεγάλη αγάπη των Κρητικών προς τη γη τους.

Το Σητειακό λάδι, τα κρασιά και το μέλι έχουν αποσπάσει αλλεπάλληλα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς που κάνουν τους Στειακούς περήφανους και εδραιώνουν διεθνώς τη φήμη τους λόγω της αυθεντικότητας, της ποιότητας και της υγιεινής των προϊόντων.

 Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι η βάση της Μεσογειακής διατροφικής αλυσίδας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πρότυπο σωστής και υγιεινής διατροφής και παράγοντα μακροζωίας.

Μελέτες που έχουν γίνει για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου τονίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο.
  • Οι βιταμίνες που περιέχει δηλαδή οι Α,D,K και ειδικά η Ε, προστατεύουν τον οργανισμό μας από κάποια είδη καρκίνου (π.χ. του παχέος εντέρου και μαστού) καθώς επίσης και από την οστεοπόρωση.
  • Καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων, βοηθάει στην πέψη και στην απορρόφηση του ασβεστίου και βελτιώνει την υγεία του δέρματος μας.
  • Είναι προτιμότερο να τρώγεται ωμό έτσι ώστε ο οργανισμός να απορροφά όλες τις θρεπτικές του ουσίες.

Σήμερα το ελαιόλαδο που παράγεται στους απέραντους ελαιώνες της Σητείας θεωρείται από τα υγιεινότερα του κόσμου.

Κρασί

Σημαντική είναι και η συμμετοχή του κρασιού στο πρότυπο της κρητικής διατροφής, γεγονός που συνέβαλλε στην αναγνώριση της θετικής επίδρασης των τοπικών οίνων στην υγεία. Οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες και η συστηματική καλλιέργεια της περιοχής από την αρχαιότητα, προσφέρουν εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών (Λιάτικο, Μαντιλάρι, Κοτσιφάλι, Βιλάνα, Θραψαθύρι) από τα οποία προέρχονται τα φημισμένα Σητειακά κρασιά.
Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν την πληθώρα των συστατικών του κρασιού που δρουν ως αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Η καθημερινή μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού δρα προστατευτικά και προληπτικά ενάντια στην στεφανιαία νόσο αλλά και σε πολλές μορφές καρκίνου.
  • Δίνει στο σώμα ενέργεια, ουσίες που υποβοηθούν την πέψη καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών.
  • Είναι ένα ήπιο ηρεμιστικό, που ελαττώνει το άγχος και περιορίζει την ένταση.

Σήμερα τα κρασιά της Σητείας είναι άριστης ποιότητας και γίνονται ανάρπαστα στην εγχώρια και τις ξένες αγορές.

 Μέλι

Το μέλι βρίσκεται στην πρώτη θέση της ζωής των Κρητικών από την αρχαιότητα. Η παράδοση της Κρήτης στην μελισσοκομεία οφείλεται στην υψηλής ποιότητας παραγόμενο μέλι, διεθνώς αναγνωρισμένο. Είναι πολύ αρωματικό και παίρνει τα ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά από τα πλούσια αρωματικά φυτά και βότανα που υπάρχουν σε αφθονία σε όλο το νησί ιδίως στη νότια πλευρά του. Εξαίρετης ποιότητας είναι το θυμαρίσιο μέλι λόγω των ξεχωριστών και έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών.

Αποτελεί είναι έναν αληθινό θησαυρό υγείας και δύναμης και η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες που το καθιστούν μία άριστη τροφή. Επιπλέον, στο μέλι βρίσκει κανείς πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες σε μικρές ποσότητες, που αναδεικνύουν την άριστη θρεπτική αξία του.